Blog

BREXIT

maandag 28 januari 2019
 Door Jaap van Ooijen - Fiscalist

  Met nog circa 60 dagen tot de Brexit is er nog veel onduidelijk. Eén ding is vrijwel zeker, en wel dat op 29 maart 2019 het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland) de Europese Unie (EU) verlaat.
Daarna maakt het Verenigd Koninkrijk geen deel meer uit van de interne markt van de EU en van de douane-unie van de EU, waardoor het vrije verkeer van goederen en personen eindigt.

Door de Brexit gaan er andere handelsafspraken gelden dan voor handel binnen de EU, zoals bijvoorbeeld douanecontroles, voorschriften voor im- en export en kwaliteitseisen. Dat zorgt direct voor extra administratieve verplichtingen. Waar je nu als ondernemer met een contract en een BTW-aangifte zaken kan doen met het Verenigd Koninkrijk, zul je straks rekening moeten houden met diverse extra formaliteiten. Indien je die niet op orde hebt, dan kan het zomaar zijn dat je op 30 maart 2019 letterlijk voor een gesloten slagboom komt te staan. Het is dus raadzaam om u goed voor te bereiden op de Brexit.

Allereerst heeft u voor handel met niet EU-landen altijd een EORI-nummer nodig.

Indien u goederen invoert uit het Verenigd Koninkrijk, dan moet straks direct BTW aangifte doen bij de invoer daarvan, alsmede de daarover verschuldigde BTW direct voldoen. Indien u regelmatig goederen invoert is dat niet wenselijk. Om dit te voorkomen bestaat de mogelijkheid om een ‘artikel 23 vergunning’ aan te vragen. Daarmee kunt u de door u verplichte aangifte BTW en de verschuldigde BTW verleggen naar uw eerstvolgende reguliere aangifte BTW.

Indien u aan de voorwaarden voldoet, kunt u een verzoek daartoe doen bij de Belastingdienst. Indien u dat verzoek vóór 1 februari 2019 doet, ontvangt u in ieder geval voor 29 maart 2019 een reactie van de Belastingdienst. Voor nadere informatie kunt u onder meer de website van de Douane raadplegen. 

Waar moet u nog meer rekening mee houden? De Rijksoverheid voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft de Brexit Impact Scan ontwikkelt, welke via de website van het RVO benaderbaar is. Aan de hand van diverse vragen breng de scan de impact van de Brexit op uw onderneming in kaart.

Doordat de onderhandelingen over de voorwaarden van de Brexit nog steeds gaande zijn, kunt u nog geen rechten ontlenen aan de uitkomst van de scan. Wel geeft de scan het beste actuele advies voor uw onderneming weer, aangezien de achterliggende informatie telkens up to date wordt gehouden.

Heeft u naar aanleiding hiervan nog vragen? Of heeft u naar aanleiding hiervan ons advies of onze hulp nodig? Dan kunt u natuurlijk contact met ons opnemen. 

Jaap van Ooijen - Fiscalist

 
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op LinkedIn

Actueel nieuws

Parkeerbelasting verschuldigd bij stilstaan om te bellen De Gemeentewet staat toe dat gemeenten parkeerbelasting heffen. Het begrip parkeren houdt in het
Auto met transportschade is nieuw voor bpm Bij de registratie in Nederland van een personenauto of motorfiets moet belasting van