Blog

Nieuw btw-identificatienummer; geef het tijdig door!

woensdag 23 oktober 2019
Door Rowan Cremers - Fiscalist

Sinds 10 oktober jl. stuurt de Belastingdienst eenmanszaken het nieuwe btw-identificatienummer (het btw-ID) dat vanaf 1 januari 2020 geldig is. Het is een persoonlijk, uniek nummer dat net als het huidige nummer bestaat uit: NL – negen cijfers – B – twee cijfers. 
 

Dit nummer vervangt het bestaande btw-identificatienummer, maar dan zonder dat daarin het Burgerservicenummer (BSN) is verwerkt. Daardoor is het nieuwe ID-nummer minder gevoelig voor identiteitsfraude. Het nieuwe btw-ID moet u met ingang van 1 januari 2020 gebruiken voor alle contacten met klanten en leveranciers.

Tip
Zorg ervoor dat u het btw-nummer tijdig aanpast op uw facturen, website en andere communicatiemiddelen. Daarnaast willen wij u erop attenderen dat wij het nieuwe btw-ID ook nodig hebben, wij dienen deze wijziging namelijk door te voeren in onze software zodat wij ook in de toekomst de btw-aangifte voor u kunnen verzorgen. Heeft u reeds een brief ontvangen met uw nieuwe btw-ID, stuur deze brief dan door naar ons per mail, post of geef een kopie van de brief even af op kantoor.

Handel in de EU
Drijft u ook handel in de Europese Unie? In dat geval is het nieuwe identificatienummer vanaf 1 januari 2020 te verifiëren in het uitwisselingssysteem voor btw-informatie (VIES). Dit is met name van belang voor de btw-teruggaaf uit andere EU-lidstaten.
Voor de btw-teruggaaf uit andere EU-landen blijft u (of wij als adviseur) inloggen met de huidige gebruikersnaam op het portaal op belastingdienst.nl/eubtw. Dit is het omzetbelastingnummer met daarvoor ‘NL’. De Belastingdienst geeft het nieuwe btw-ID door aan de EU-belastingdiensten, waarbij de verzoeken om btw-teruggaaf binnen komen.

Heeft u naar aanleiding hiervan nog vragen? Of heeft u naar aanleiding hiervan ons advies of onze hulp nodig? U mag voor meer informatie natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen.

Rowan Cremers


 
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op LinkedIn

Actueel nieuws

Uitzondering op eis vlakke laadvloer Om voor de heffing van bpm en mrb te kwalificeren als bestelauto dient de laadruimte van het voertuig
Wetsvoorstel bedrag ineens, RVU en verlofsparen In het kader van de uitwerking van de afspraken die zijn gemaakt in het pensioenakkoord heeft de minister