Blog

TOEKOMSTPLANNEN NIEUWE BOX 3 VAN DE BAAN

donderdag 2 juli 2020
Door Jaap van Ooijen - Fiscalist

  Staatssecretaris Snel kwam in september 2019 met zijn ‘spaartaks’ voorstel om de box 3 heffing per 2022 drastisch te wijzingen, opgekomen door de extreem lage spaarrente die al een aantal jaren aanhoudt.
 

Omdat er in dat voorstel onder meer onderscheid gemaakt zou gaan worden tussen spaargelden, overige bezittingen en schulden, zou daardoor de box 3 heffing op spaargelden aanzienlijk dalen, en de box 3 heffing op de overige bezittingen toenemen. 

De huidige Staatssecretaris Vijlbrief is van mening dat dit voorstel tot grote juridische problemen zal gaan leiden omdat er een te groot verschil ontstaat tussen de box 3 heffing op spaargelden en de box 3 heffing op de overige vermogensbestanddelen. Zodoende heeft de Staatsecretaris recent aangekondigd dat de voorgestelde wijziging van de box 3 heffing per 2022 niet doorgaat. Het liefst zou de huidige Staatsecretaris het werkelijke rendement weer gaan belasten, echter de rendementen uit investeringen zijn onbekend bij de Belastingdienst en oncontroleerbaar voor de Belastingdienst, en dus ook niet te belasten, zodoende niet uitvoerbaar. 

Wel geeft hij aan dat hij met een nieuw plan tot wijziging van de box 3 heffing zal komen, waarbij het zijn bedoeling is om een eerlijker en simpeler systeem vorm te geven, waarin de kleine spaarder en kleine belegger in hoge mate zal worden ontzien. Uitgangspunt daarbij zal dan zijn dat het huidige heffingsvrije vermogen van € 30.846 aanzienlijk omhoog gaat. De verwachting is dat dit plan met Prinsjesdag 2020 gepresenteerd zal worden. 

Jaap van Ooijen - Fiscalist
 
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op LinkedIn

Actueel nieuws

Uitzondering op eis vlakke laadvloer Om voor de heffing van bpm en mrb te kwalificeren als bestelauto dient de laadruimte van het voertuig
Wetsvoorstel bedrag ineens, RVU en verlofsparen In het kader van de uitwerking van de afspraken die zijn gemaakt in het pensioenakkoord heeft de minister