Blog

BREXIT: VRAAG TIJDIG UW ARTIKEL 23 OMZETBELASTING VERGUNNING AAN

dinsdag 20 oktober 2020
Door Jaap van Ooijen - Fiscaal - Jurist

  Indien u na 1 januari 2021 géén BTW bij de Douane wenst af te rekenen over door u in het Verenigd Koninkrijk gekochte goederen, moet dan beschikken over een artikel 23 Omzetbelasting vergunning ter zake van het verleggen van de omzetbelasting bij import van goederen uit niet EU-landen. 
 

Heeft u deze verklaring in uw bezit, dan mag u de door u verschuldigde omzetbelasting ter zake van de import uit niet EU-landen voldoen op uw eerstvolgende reguliere aangifte omzetbelasting. Heeft u deze verklaring niét in uw bezit, dan moet u iedere keer de door u verschuldigde omzetbelasting ter zake van de import uit niet EU-landen direct bij de Douane voldoen. 

De Belastingdienst heeft dit onlangs door middel van een brief kenbaar gemaakt aan ondernemers die volgens hen in aanmerking komen voor een dergelijke artikel 23 Omzetbelasting vergunning, maar deze nog niet aangevraagd hebben.

Nadat het Verenigd Koninkrijk op 31 januari 2020 de EU heeft verlaten geldt er een overgangsperiode welke loopt tot en met 31 december 2020. Daarna geldt het Verenigd Koninkrijk als een niet EU-land. Om vanaf 1 januari 2021 nog steeds zonder BTW goederen te kunnen importeren uit he Verenigd Koninkrijk, moet u in het bezit zijn van een artikel 23 vergunning. Indien u deze vergunning vóór 15 oktober 2020 aanvraagt, draagt de Belastingdienst zorg dat u deze vergunning vóór 31 december 2020 in uw bezit heeft, er vanuit gaande dat u eveneens aan de overige voorwaarden voldoet. 

Voor Noord-Ierland geldt een aparte regeling, die inhoudt dat er voor de import van goederen uit Noord-Ierland géén artikel 23 vergunning nodig is. Dit omdat Noord-Ierland na 1 januari 2021 (voorlopig) als vrije handelszone wordt aangemerkt. Omdat er thans nog onderhandelingen lopen met Noord-Ierland, kunnen er altijd nog wijzigingen in deze aparte regeling optreden. 

Heeft u naar aanleiding hiervan nog vragen? Of heeft u naar aanleiding hiervan ons advies of onze hulp nodig? U kunt voor meer informatie natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen. 

Jaap van Ooijen - Fiscaal - Jurist

 
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op LinkedIn

Actueel nieuws

Consultatie verlaging maximale kredietvergoeding De maximale vergoeding voor consumptief krediet op jaarbasis bestaat uit de wettelijke rente, vermeerderd
Te laat verstrekken gegevens lening van vader verhinderde renteaftrek De rente van schulden, die deel uitmaken van de eigenwoningschuld, is aftrekbaar voor de