Blog

SUBSIDIE AANSCHAF/LEASE ELEKTRISCHE BESTELBUS

maandag 7 december 2020
Door Jaap van Ooijen - Fiscaal - jurist

  Indien u voornemens bent om een elektrische bestelbus aan te gaan schaffen doet u er verstandig aan om dat nog even uit te stellen. Er wordt namelijk momenteel een subsidieregeling uitgewerkt om de aanschaf of lease van elektrische bestelbussen te stimuleren. 
 
Vanaf 1 maart 2021 kunnen ondernemers en bedrijven bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat tot € 5.000 subsidie aanvragen voor de aanschaf of lease van een nieuwe elektrische bestelbus. De regeling staat open tot en met 2025 en geldt voor de aanschaf van nieuwe elektrische bestelbussen (klasse N1 en deels klasse N2 (tot 5.250 kg). Voor zwaardere elektrische bedrijfsauto’s (klasse N2 vanaf 4.250 kg en klasse N3) volgt een aparte subsidieregeling, die thans nog in voorbereiding is en waarvan de inhoud en uitwerking nog onbekend zijn.

De subsidieregeling voor nieuwe elektrische bestelbussen die vanaf 1 maart 2021 geldt bedraagt 10% van de netto catalogusprijs van de bestelbus, met een maximum van € 5.000 per bestelbus. Indien de netto catalogusprijs minder bedraagt dan € 20.000 wordt geen subsidie toegekend. 

Naast deze subsidie kunnen ondernemers bij de aanschaf van een nieuwe elektrische bestelbus uiteraard gebruik maken van andere fiscale instrumenten, zoals bijvoorbeeld de investeringsaftrek en/of de milieu-investeringsaftrek. Dit alles kan naar believen met elkaar gecombineerd worden, met als uitkomst om de aanschaf van een nieuwe elektrische bestelbus fiscaal zo aantrekkelijk mogelijk te maken.

Uiteraard moet de aanschaf of lease van de nieuwe elektrische bestelbus aan voorwaarden voldoen:

• de actieradius moet minimaal 100 km zijn; 
• per bedrijf/concern mag voor maximaal 300 nieuwe elektrische bestelbussen subsidie aangevraagd worden. 

Indien na het toekennen van de subsidie een elektrische bestelbus binnen drie jaar verkocht wordt moet de toegekende subsidie moet deels terugbetaald worden.

Het totale subsidiebudget is voor 2021 vastgesteld op 22 miljoen. Zodra dit bedrag is bereikt stopt de subsidieregeling voor dat jaar. Op is op.

Heeft u naar aanleiding hiervan nog vragen? Of heeft u naar aanleiding hiervan ons advies of onze hulp nodig? Voor meer informatie kunt u voor meer natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen.

Jaap van Ooijen - Fiscaal - jurist
 
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op LinkedIn

Actueel nieuws

Inhuur als zzp'er direct na ontslag op staande voet Een werknemer kan op staande voet ontslagen worden wanneer er een dringende reden is op grond waarvan van
Aanvraagloket NOW tweede kwartaal 2021 geopend De Derde tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW-3) kent drie