Blog

Wat nou als . . . . .

maandag 11 januari 2021
Door Erwin van Erp - Accountant - administratieconsulent

  Aanleiding van dit artikel is een telefoontje van een klant van me over het uitvallen van één van zijn belangrijke medewerkers. Dit in combinatie met de gemuteerde COVID19 variant die in de UK rond waart. Niet alleen rond waart maar zeg maar gerust huishoud en tot chaos gaat leiden.
 

Wat nou als dat ons overkomt. En dan is hier nog maar sprake van ziekte en niet het wegvallen van. Heb we dan alles goed geregeld? In dit geval spreken we van het uitvallen van een belangrijke medewerker maar wat nu als ik als bestuurder of u als bestuurder uitvalt. Binnen onze organisatie ben ik één van de, en niet de enig bestuurder. Wat is uw situatie? Vragen waarvan ik vannacht de slaap even niet kon vatten.

Het grote probleem waarmee menig ondernemer te kampen kan krijgen is, wat hij of zij ook al weer allemaal deed en kan een collega dat zomaar overnemen? In veel gevallen is dat antwoord ja maar in een aantal gevallen nee. Juist om die personen gaat het. Hebt u ze in beeld? Niemand is onvervangbaar, ook ik niet. Het gaat echter om het tijdsbestek waarin iemand vervangen moet worden en de directe kennis die er dan even niet meer is.

Inmiddels wordt het vaccin in Nederland verstrekt. Maar ook de Britse variant van COVID19 is inmiddels waargenomen in Nederland. Het is mijn inziens een kwestie van tijd alvorens Nederland ook in een situatie gaat belanden waarin de UK nu verkeerd. Is uw organisatie voorbereid?

Ben bezorgd om uw belangrijkste medewerkers en zorg voor een back-up plan.
Voor u als bestuurder geld, dat u ervoor moet zorgen dat uw bestuurlijke functies worden overgenomen bij uw uitval. Daartoe staan u relatief eenvoudige middelen ter beschikking zoals een besluit wat is vastgelegd in de notulen van een aandeelhoudersvergadering tot zelfs een vergaande uitwerking in een notarieel levenstestament.

Van meet af aan zouden dergelijke zaken al vastgelegd moeten zijn. Wij begrijpen goed dat dat niet altijd prioriteit één heeft gehad gezien de relatief veilige situatie waarin wij leefden.

Maar wat nu als . . . .

Heeft u naar aanleiding hiervan nog vragen? Of heeft u naar aanleiding hiervan ons advies of onze hulp nodig? Voor meer informatie kunt u voor meer natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen.

Erwin van Erp - Accountant - adminstratieconsulent 
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op LinkedIn

Actueel nieuws

Transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden Op 1 augustus 2022 is de Wet implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden
Vijfjaarstermijn samenwonen voor partnervrijstelling erfbelasting De Successiewet kent de volgende partnerregeling voor twee ongehuwde personen. Zij dienen gedurende zes