Blog

LET OP!!

woensdag 25 april 2018
Door Henrie van Bergen- Accountant - administratieconsulent

Bij ons in de wijk is er de laatste tijd nogal wat overlast, wat recentelijk ervoor heeft gezorgd dat een compleet huis nagenoeg is verwoest.
De auto was ‘spontaan’ in brand gevlogen en daarmee ook het huis, terwijl de bewoners lagen te slapen en gelukkig tijdig hebben kunnen vluchten.

Om die reden kwam ook de vraag boven water, van stel dat iemand wèl overlijdt. Wat dan?
Een particulier krijgt bijvoorbeeld bij de lopende WIA uitkering een overlijdensuitkering van het UWV of van zijn werkgever, maar hoe zit dat met een DGA? Een DGA is immers ook in loondienst bij zijn eigen BV.

Als de DGA overlijdt, kan zijn eigen vennootschap aan zijn nabestaanden tot maximaal 3 maanden een bruto-uitkering doen die gelijk is aan zijn netto-uitkering (omdat er geen belasting over verschuldigd is. Als de vrouw dan ook nog op de loonlijst stond van de besloten vennootschap, dan mag ook zij nogmaals tot maximaal 3 maanden een bruto-uitkering netto ontvangen, omdat zij de nabestaande is).

Voor deze uitkering hoef je niet in loondienst te zijn bij de BV, want je kan ook een pensioengerechtigde zijn, om recht te hebben op deze uitkering.

Nadeel van bovenstaand verhaal is dat diegene die overlijdt er zelf geen voordeel aan heeft, maar het is wel groot recht en van groot belang voor de nabestaanden en het valt niet in de erfbelasting. Helaas is voor de ZZP-er tot op heden geen wettelijk vangnet gemaakt in deze, of hij moet het particulier via zijn arbeidsongeschiktheidsverzekering geregeld hebben.

Indien u nog vragen of meer informatie rondom bovenstaande wenst, staan wij u graag te woord.

Henrie van Bergen- Accountant - administratieconsulent


Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op LinkedIn

Actueel nieuws

Nieuwe regeling verdeling pensioen bij scheiding Er komt een nieuwe regeling voor de verdeling van pensioenen bij scheiding. Kern van de regeling is dat
Scholingsaftrek wordt subsidie De huidige scholingsaftrek wordt vervangen door een subsidieregeling. Deze regeling, de Stimulans