Ondernemersvraag

Machtigingsformulier van de Belastingdienst

maandag 31 oktober 2022

Krijgt u vaak blauwe enveloppen van de Belastingdienst in de brievenbus waarin dan weer een machtigingsformulier zit? Geef ze bij ons af!

Wij vragen als intermediair machtigingen voor allerlei dingen aan, de meest voorkomende machtigingsbrieven zijn de zogenoemde SBA’s (Service Bericht Aanslagen). Met zo’n SBA kunnen wij als intermediair aanslagen VPB, IB, Premie Zvw en BTW inzien, al wordt van de SBA voor de BTW vrijwel geen gebruik gemaakt door ons. Dat is handig voor zowel u als ons, aangezien wij dan weten wanneer een aangifte is afgerond en/of als de Belastingdienst is afgeweken van de ingediende aangifte. Daarnaast is het handig voor u, wij kunnen u sneller helpen en als u een aanslag kwijt bent hebben wij die doorgaans in ons systeem staan. Ook hebben wij aanslagen vaak nodig om u als klant te verifiëren bij de Belastingdienst, waardoor wij op dat moment namens u een vraag kunnen stellen.

Sinds een aantal jaren zijn er naast SBA machtigingen ook VIA machtigingen bij gekomen, hiermee hebben wij beperkt inzage in vooraf ingevulde gegevens van de Belastingdienst die gekoppeld zijn aan uw naam en BSN nummer. Hiermee kan o.a. voorkomen worden dat u (of wij natuurlijk) bijvoorbeeld een jaaropgaaf vergeten, waardoor een naheffing volgt. Daarnaast kan het u wat werk besparen als u bijvoorbeeld een jaaropgaaf kwijt bent. Echter, de VIA’s zijn niet waterdicht. Het blijft dus belangrijk de daadwerkelijk gegevens aan te leveren.

Nu werd ons verplicht voor elk jaar een nieuwe SBA machtiging en VIA aan te vragen. U ontvangt dan elke keer weer een stapeltje brieven, waarbij die van de SBA zelfs weggegooid konden worden. Omdat dit zorgt voor een enorme berg papierverspilling en omdat het voor zowel u als ons elk jaar een handeling vereist, heeft de Belastingdienst de doorlopende machtiging geïntroduceerd. Zowel voor de SBA’s als VIA’s vragen wij deze doorlopende machtigingen aan, hierop staat een activeringscode die wij nodig hebben! Lever de brieven, of in ieder geval de activeringscode, bij ons in. Dit mag overigens ook per mail door de brief met de activeringscode in te scannen of hier een foto van te maken. We hebben dus ook de doorlopende machtiging voor de SBA nodig.

Als de doorlopende machtiging voor u geactiveerd is volgt niet elk jaar meer het stapeltje blauwe enveloppen met machtigingsbrieven. Ideaal toch! De mensen die in het verleden de doorlopende machtiging al aan ons hebben verstrekt hoeven niks meer te doen. Wanneer u de doorlopende machtiging wilt stopzetten kunnen wij dat met 1 klik op de knop bewerkstelligen.

Wij zien de activeringscodes wel tegemoet komen!

 
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op LinkedIn